Beddengoed

Filter
[br_filter_single filter_id=6943]
[br_filter_single filter_id=7327]
[br_filter_single filter_id=7328]
[br_filter_single filter_id=7329]

Wat is goed beddengoed?

Een goede dag begint met een goede nacht, een goede nachtrust wel te verstaan. Dat betekent een goed bed met goed beddengoed. En goed beddengoed begint met de eigenschappen van dat beddengoed. Die eigenschappen kunnen voor iedereen een beetje anders zijn en ook per seizoen veranderen, maar een aantal kenmerken zijn zo belangrijk dat die voor iedereen gelden. Die bespreken wij graag op deze pagina, zodat het voor jou makkelijker wordt om de juiste keuze te maken.

Beddengoed met een koele en warme zijde

Ideaal is beddengoed, en dat geldt vooral voor de dekbedovertrekken, met een warmere en koelere kant, zodat je iedere nacht zelf een keuze kan maken. Dat is alleen mogelijk met twee verschillende stoffen die ieder andere kenmerken hebben. Maar de uitdaging bij verschillende stoffen is ook dat die zich anders kunnen gedragen, bijvoorbeeld in de was. Je wilt bijvoorbeeld niet dat als jouw dekbedovertrek aan iedere kant een andere stof heeft, de ene stof meer krimpt dan de andere stof.

Het mooiste is daarom stof die uit twee verschillende vezels bestaat, ieder met een andere eigenschap, waarbij de ene stof een warm gevoel geeft en de andere stof een koeler gevoel. Aan de ene kant van het dekbedovertrek ligt de ene vezel aan de bovenkant van de stof, bijvoorbeeld de warme, en aan de andere kant van de stof de andere vezel, de koelere. Dan heb je dus één stof, met twee verschillende zijdes, die ieder een andere eigenschap hebben.

Ventilerend beddengoed

Een ander aspect van goed beddengoed is ventilatie. Dat geldt in feite voor iedereen en voor alle seizoenen. Niets is vervelender dan in een zweterig bed liggen, of dat nou in de zomer is of in de winter. En dan hebben we het nog niet eens over de niet al te frisse geur die dat met zich meebrengt. Bij beddengoed dat goed ventileert spelen alle onderdelen mee.

Het dekbedovertrek, het dekbed zelf, het hoeslaken en het kussen. En ook bij deze ventilerende eigenschappen spelen de materialen een doorslaggevende rol. Het ene materiaal is daarin nu eenmaal beter dan het andere. Het materiaal dat met kop en schouders op dit vlak boven alle andere materialen uitsteekt, is TENCEL™. Vooral bij het dekbed maakt dat een groot verschil en dat is de reden dat de vulling van de dekbedden voor het overgrote deel uit TENCEL™ vezel zal moeten bestaan.

TENCEL™ heeft daarbij nog een zeer belangrijke eigenschap, namelijk dat het 100% natuurlijk is. Omdat wij gebruik maken van TENCEL™ kunnen wij met trots zeggen dat wij zeer duurzaam beddengoed produceren.

Vergeet ook de kussens en de kussenslopen niet, want dat is echt het onderdeel van het beddengoed dat veel te verduren krijgt als het over ventilatie gaat. En ook voor wat betreft vochtregulatie, waar het volgende onderdeel over gaat.

Vochtregulatie

Transpiratie is vocht en vocht tijdens de slaap helpt niet mee aan een goede nachtrust. Daar komt bij dat door (transpiratie) vocht bacteriën kunnen ontstaan, wat de oorzaak is van nare luchtjes. Goede ventilatie kan al heel veel vocht voorkomen, maar de echte hulp komt van een snelle opname en afvoer van vocht. Dat helpt het meeste mee om de nachtrust zo comfortabel mogelijk te maken en ook hier, het wordt eentonig, bepaalt het materiaal van het bedtextiel de mate waarin het vocht niet alleen wordt opgenomen, maar ook wordt afgevoerd. En ja, ook voor deze eigenschap is TENCEL™ onverslaanbaar.

Woelen en draaien in bed

Of je nou een rustige of onrustige slaper bent, niemand blijft de hele nacht op 1 zij liggen of alleen maar op zijn of haar rug. Iedereen draait, de één vaker dan de ander uiteraard. Wat je dan niet wilt is dat het dekbed in het dekbedovertrek gaat verschuiven of dat, in het geval van een 4 seizoenen dekbed dat vaak bestaat uit de combinatie van een zomerdekbed en een herfst-/lentedekbed, die twee dekbedden over elkaar heen gaan schuiven. Dan gedragen die twee dekbedden zich niet meer als één dekbed en voor je het weet lig je gedeeltelijk onder één dekbed en gedeeltelijk onder twee.

Dat is uiteraard te voorkomen, afhankelijk van de wijze waarmee de dekbedden aan elkaar zijn bevestigd. Met touwtjes is dat vaak een issue, die raken los of geven te veel ruimte voor schuiven.

Daarnaast wil je ook dat het dekbed goed in het dekbedovertrek blijft zitten, de hoeken van het dekbed in de binnenkant van de hoeken van het dekbedovertrek. Ook die bevestigingen moeten goed zijn en daar spelen bevestigingen met touwtjes gelukkig wel een goede rol.

Zonder goed kussen wordt het moeilijk lekker slapen

Het is niet voor niets dat je weleens hoort dat iemand zijn of haar eigen kussen meeneemt naar een hotel of een ander logeeradres. Niets vervelender dan een te laag of een te hoog kussen en een verkeerd kussen kan je behoorlijk uit je nachtrust houden. Dan is het prettig als je zelf de hoogte van je kussen kan bepalen, door vulling uit het kussen te verwijderen of juist extra vulling toe te voegen. Voor veel mensen is het zelf kunnen bepalen van de hoogte van het kussen voldoende. Maar als dat niet zo is, dan is het zeer de moeite waard om een specifiek extra ondersteunend nekkussen te overwegen.

Maak de juiste keuze voor jarenlang een goede nachtrust

Het is de moeite waard om je te verdiepen in goed beddengoed, want die ene keuze betekent veel voor de komende jaren nachtrust. En omdat je soms bij beddengoed door de bomen het bos niet meer kan zien, heeft Florrèl jou al geholpen. Want ons beddengoed beschikt over alle eigenschappen die nodig zijn om jarenlang te genieten van een goede nachtrust. Verder zoeken is niet meer nodig. Welterusten.